Ik vraag vaak aan mijn patiënten: waar kan ik u vandaag mee helpen?

Foto van Lisanne Koning

Lisanne Koning, algemeen verpleegkundige

“Toen ik veertien was, lag mijn broer na een ernstig ongeluk drie maanden in het ziekenhuis. Daardoor maakte ik van dichtbij kennis met het werk van verpleegkundigen. Dat leek mij zo’n mooi beroep, dat ik een paar jaar later zelf de opleiding ben gaan doen.” Lisanne Koning werkte daarna op verschillende ziekenhuisafdelingen en ook in de revalidatiezorg in een verpleeghuis. Sinds twee jaar is ze algemeen verpleegkundige in het Dijklander Ziekenhuis op de locatie Purmerend. “Ik werk nu op de Interne Geneeskunde, maar word ook af en toe op andere afdelingen ingezet. Dat maakt het werk extra boeiend en zo houd ik alle vaardigheden bij.”

Warm ontvangen

“Ik werd heel warm ontvangen door mijn collega’s”, herinnert ze zich haar start in Purmerend. “Ze hielpen me echt door de eerste tijd heen en ik mocht alles vragen. Ook nu nog ben ik heel blij met het fijne team waar ik in werk: mensen met wie je kunt sparren over je casussen en die je altijd om hulp kunt vragen. En het werk bevalt me ook nog steeds: geen dag is hetzelfde.”

Wat hebt u nodig?

Lisanne probeert het verblijf in het ziekenhuis voor haar patiënten zo aangenaam mogelijk te maken. “Soms voel je zelf aan wat je voor iemand kunt betekenen, maar ik vraagt het ook regelmatig aan het begin van de dag: ‘Waarmee kan ik u vandaag helpen, wat hebt u van mij nodig?’ Mensen zijn geneigd de regie te willen houden. Soms help je ze door ze ervan te overtuigen om die een beetje los te laten. Dan zeg ik: ‘Laat mij dat doen, dan hebt u de rest van de dag meer energie’.”

Luisterend oor

Naast alle praktische taken die ze heeft, beschouwt Lisanne ‘luisteren’ ook als een belangrijk onderdeel van haar werk. “Soms ligt er psychisch zo’n druk op iemand, dat dat een lichamelijke uitwerking heeft. Als hij zijn verhaal dan kwijt kan en wat kan ontspannen, kan dat meewerken aan zijn herstel. Bij mensen die hier zijn voor palliatieve zorg, in de aanloop naar hun overlijden, kunnen emoties zoals woede en verdriet een grote rol spelen. Dan kan een luisterend oor al voldoende zijn om hun wat meer rust te geven. Voor dit soort dingen moet je gewoon tijd maken, vind ik. Ja, dat kan wel eens een paar overuren betekenen, maar het geeft veel voldoening.”

Krulspelden

Als er gelegenheid voor is, doet Lisanne graag wat extra’s voor haar patiënten. “Er lag hier eens een oudere dame op de afdeling, die er altijd tiptop uitzag. Nu moest ze een tijdje aan een hartkastje, waardoor ze zich niet zo uitgebreid kon verzorgen. Toen dat kastje eindelijk weg mocht, heb ik haar onder de douche gezet en haar daarna geholpen om haar haar in de krulspelden te zetten en haar nagels te lakken. Zulke dingen gebeuren natuurlijk sporadisch, maar op dat moment had ik er even tijd voor. En dan is het fijn om zoiets te kunnen doen voor iemand die zich erg ziek heeft gevoeld. Dat maakt het werk ook menselijk, toch?”

Opleiding oncologie

Binnenkort begint Lisanne aan de opleiding oncologie. “Op de Interne zien we veel mensen met kanker. Bijvoorbeeld mensen die vanwege een lage Hb-waarde een bloedtransfusie krijgen, zodat ze hun chemobehandeling kunnen voortzetten. Dat zijn vechters, die hun ziekte willen overwinnen. Ik wil me graag specialiseren om nog meer voor deze patiënten te kunnen betekenen, meer te kunnen bijdragen aan hun kwaliteit van leven. Het Dijklander Ziekenhuis staat voor kwaliteit en deskundigheid en geeft je als medewerker veel mogelijkheden om je te verder te ontwikkelen. Ik ben blij dat ik deze kans krijg en zie het als een mooie nieuwe uitdaging.”

Bekijk de vacatures voor Verpleegkundigen