“Steeds meer gezonde opties aanbieden”

Christel

'DOORBREKER' Christel Kerssens zet in op een gezonde werkomgeving

Lekker én gezond eten in het personeelsrestaurant, korte sportsessies tussen het werk door en een menopauzespreekuur voor wie daar behoefte aan heeft. Het Dijklander Ziekenhuis zet zich niet alleen in voor de gezondheid van zijn patiënten, maar ook voor die van zijn medewerkers. “We vinden het belangrijk dat iedereen zich fit en vitaal voelt”, zegt Christel Kerssens, projectleider Horeca & Gastvrijheid. “Naast dat we alle handen in de zorg keihard nodig hebben, gun je het de mensen ook voor zichzelf dat ze goed in hun vel zitten.”

Een klein dorp

Christel werkte eerder op de afdeling marketing en communicatie en begon zo’n vier jaar geleden als projectleider Horeca & Gastvrijheid, met een focus op gezonde voeding. “In mijn privéleven ben ik veel bezig met gezond leven en ik vind het een fantastische uitdaging om de mogelijkheden hiervoor uit te dragen in de organisatie. Wel merk je dat niet iedereen hier zo druk mee bezig is: uiteindelijk zijn we met zo’n 3000 medewerkers vergelijkbaar met een klein dorp, en een doorsnede van de samenleving. Al die mensen hebben natuurlijk een vrije keus in hoe ze hun leven inrichten. Maar wat ik belangrijk vind is dat er in elk geval steeds meer gezonde opties beschikbaar zijn.” 

Dat die veranderingen niet altijd door iedereen worden toegejuicht, kan doorbreker Christel niet ontmoedigen: “Het vraagt vasthoudendheid en een lange adem om gewoonten en overtuigingen te veranderen, maar ik ben supergemotiveerd, want ik geloof dat ik hier echt verschil mee kan maken!”

‘Gezonder voelt beter’

Ze trekt die kar overigens niet in haar eentje. “Al snel ontdekte ik dat er in het ziekenhuis verschillende initiatieven waren die een link hadden met mijn onderwerp, zoals ‘Dijklander in Beweging’ dat zich richt op het belang van bewegen voor herstellende patiënten, en collega’s die privé veel bezig waren met een gezonde leefstijl. Ik heb de verbinding gezocht en ook andere afdelingen zoals het Leerhuis en HR betrokken om het onderwerp naar een hoger plan te helpen brengen. Zo hebben we van onderop, met enthousiaste collega’s die wilden helpen het vuurtje aan te wakkeren, het project ‘Gezonder voelt beter’ opgezet. Onder die vlag opereren nu twee werkgroepen: de Werkgroep Fitte Patiënt en de Werkgroep Fitte Medewerker. ”

Vruchtensap en kroketten

Het Dijklander Ziekenhuis is officieel voorhoede-ziekenhuis in het landelijke project ‘Goede Zorg Proef Je’ en heeft als een van de weinige ziekenhuizen een speciale medewerker op dit onderwerp. “We vinden het als organisatie belangrijk om actief stappen te maken richting een gezondere leefstijl voor onze patiënten en medewerkers. Daar is wel lef voor nodig en daar ben ik trots op”, aldus Christel. “We willen bijvoorbeeld zo veel mogelijk voeding aanbieden volgens de schijf van vijf. Dat klinkt misschien logisch voor een ziekenhuis, maar toch is hier echt veel winst te behalen. Zo bieden we onze patiënten sinds een paar jaar geen vruchtensap meer aan, want daar zit ontzettend veel suiker in. Naast koffie, thee en melk kunnen ze kiezen voor munt- of citroenwater. Dat bracht aanvankelijk best wat commotie te weeg, want veranderingen moeten altijd wennen. Medewerkers die het drinken uitdelen vonden het lastig dat zij steeds moesten uitleggen dat er geen sap meer verkrijgbaar was, en de krant schreef zelfs dat we onze patiënten ‘op water en brood’ zetten! Maar inmiddels is het gewoon geworden.”

Op dezelfde manier is het aanbod van de personeelsrestaurant van de medewerkers veranderd: “Je kunt er tegenwoordig geen wit brood meer krijgen en ook geen gefrituurde snacks. Ook daar is best wat commentaar op gekomen, want sommige mensen missen hun broodje kroket. In plaats daarvan hebben we allerlei gezonde en erg lekkere alternatieven. Met onze vegetarische lunchgerechten laten we zien dat je ook lekker en voedzaam kunt eten zonder vlees. Ik vind deze stappen logisch: als er in een ziekenhuis al geen gezond eten wordt geserveerd, waar dan wél? Ik heb van deze ervaringen trouwens wel geleerd dat we niet te snel kunnen gaan en dat we moeten investeren in voorlichting, ook intern.”

Korte en lange termijn

Christel en de werkgroepen hebben eerst ‘het laaghangende fruit geplukt’, legt ze uit: zaken georganiseerd die relatief gemakkelijk verschil kunnen maken. “Denk aan het aanbrengen van watertaps in de centrale hallen, het instellen van een menopauzespreekuur voor medewerkers in de overgang – deze zit helemaal vol! – en sinds kort ook de mogelijkheid om bij Fit Boutiqs bij het ziekenhuis in Hoorn voor een aantrekkelijk tarief tussen het werk door een training van twintig minuten te doen. Ik hoop dat mensen door zulke initiatieven zelf ook steeds meer met een gezonde leefstijl bezig gaan.”

Naast deze concrete acties voor de korte termijn is Christel ook bezig met een strategie voor de komende tien jaar. “Een belangrijk onderwerp is het integreren van preventie in de behandeling van patiënten. Een van onze pijnpoli-specialisten is uitgeroepen tot ‘Nederlandse leefstijlprofessional van het jaar’. Leefstijlverandering is standaard een belangrijk onderwerp in het contact met al haar patiënten, omdat zij ervan overtuigd is dat gezonder leven en meer bewegen bijdragen aan minder pijn. Maar nog lang niet alle specialismen betrekken dit onderdeel bij hun werk – dat is iets waar we straks met een tweede projectleider echt op in willen zetten. In elk geval is dit onder het thema ‘Passende zorg’ nu ook nadrukkelijk opgenomen in de nieuwe strategie van het ziekenhuis, waardoor het op alle lagen geborgd is. Dat is echt een winstpunt.”m

Bekijk de vacatures voor Management, staf en ondersteuning