Joost begon zo’n 38 jaar geleden als fysiotherapeut in het ziekenhuis en werd daar later voor vier uur per week adviseur fysieke belasting. “Het werken met patiënten kan lichamelijk best zwaar zijn, met name het werk van verpleegkundigen. Ik hielp collega’s destijds enerzijds met bijvoorbeeld technieken om op een goede manier te tillen of transfers te maken en anderzijds met sportieve activiteiten om zelf in betere conditie te komen, zodat ze het werk lichamelijk aankonden. Omgaan met de belasting én trainen van je eigen belastbaarheid, zou je kunnen zeggen. Eigenlijk dezelfde insteek van de balans zoeken als bij wat ik nu doe als adviseur veilig en gezond werken. Al is daar de mentale gezondheid als belangrijk aandachtspunt bij gekomen.”
Leuke initiatieven
“Uit onderzoek is gebleken dat elke euro die je investeert in verbetering van leefstijl voor een werkgever tot wel drie euro oplevert. Aan betere productiviteit, vermindering van ziekteverzuim en dat soort dingen. Maar in de praktijk van je eigen organisatie is dat natuurlijk niet zo gemakkelijk aan te tonen. Het is echt pionieren en het vraagt lef om nieuwe dingen uit te proberen. Zo hebben we al heel wat leuke initiatieven gehad, zoals begin dit jaar toen we collega’s hielpen om hun goede voornemens vol te houden. Samen met een klinisch psycholoog maakten we een wekelijks bulletin met tips en trucs om resultaat te boeken, bijvoorbeeld door je doelen zo concreet mogelijk te maken. Niet: ik wil twee kilo verliezen, maar: ik wil fit blijven om met mijn (klein)kinderen te kunnen spelen.”
Sporten op het werk
Een groot recent succes is de komst van een Fit Boutiqs-studio op de locatie in Hoorn. Dat is een gekoelde ruimte met apparaten voor krachttraining, waar medewerkers tegen een aantrekkelijk tarief trainingssessies van twintig minuten kunnen doen. “Door het karakter van de oefeningen en de lage temperatuur hoeven deelnemers zich naderhand niet te douchen of om te kleden – heel praktisch dus om tussen het werk door te doen. Voor mensen die wat minder actief zijn, is dit een hele mooie ondersteuning om meer in beweging te komen, en sporters kunnen de krachttraining inzetten als ondersteuning bij hun sport, Er is veel belangstelling voor.”
Een ander initiatief waar Joost enthousiast over is, is de fietsgroep die al langer bestaat en waar vooral veel medisch specialisten in deelnemen. “Omdat het de laatste maanden zo veel heeft geregend, is van het samen fietsen nog niet veel terechtgekomen, maar het mooie is, dat desondanks het groepsgevoel wél warm wordt gehouden. Zo zie je dat sporten ook een belangrijke sociale kant heeft.”
Breinvriendelijk werken
Zoals gezegd heeft Joost vanuit zijn functie ook steeds meer aandacht voor de mentale gezondheid van medewerkers: breinvriendelijk werken, noemt hij dat. “Tegenwoordig staat het brein van mensen de hele dag aan. Als je pauze hebt, lees je even het laatste nieuws of check je de sociale media – dat is net zo goed belastend. Maar wat voor je lichaam geldt – uitrusten en herstellen nadat je hebt getraind – geldt ook voor je hersenen. Het zou mooi zijn als mensen zich hiervan bewust worden en in de pauze bijvoorbeeld even een rondje gaan lopen. Als onderdeel van een vitaliteitsweek hebben we dat soort dingen onder de aandacht gebracht. Verder zijn mensen heel veel tijd kwijt aan inefficiënt werken, omdat we voortdurend worden gestoord door onder meer telefoontjes, vragen of berichtjes die tussendoor komen. Het blijkt dat het na zo’n verstoring twintig minuten duurt voor je weer helemaal in je werk zit. Dat laatste zie je praktisch op de kliniek, waar medewerkers soms wel twee of drie keer gebeld worden terwijl ze met een patiënt bezig zijn. Dat is allereerst natuurlijk niet patiëntvriendelijk, maar de handeling duurt ook langer. Ik ben met de afdeling aan het kijken hoe dat anders kan, bijvoorbeeld door een telefoonstop in te stellen, één centraal persoon de telefoon aan te laten nemen of te werken met oortjes. De inefficiëntie kan juist ook een gevoel van werkdruk opleveren, omdat je achter de feiten blijft aanlopen; wegnemen dus waar mogelijk!”
Ruimte voor nieuwe dingen
Binnen het Dijklander Ziekenhuis wordt er in de breedte veel gedaan om medewerkers goed in hun vel en prettig op hun werkplek te laten zijn, ziet Joost. “Onze werkgroep Fitte Werknemer bestaat uit collega’s van allerlei afdelingen die hier een drive voor hebben. Daarbij is het fijn dat er ook in de raad van bestuur mensen zitten die snappen waar het omgaat en op dit gebied het beste voor de medewerkers willen. Een van hen had bijvoorbeeld een persoonlijke verhaal bij de opening van de Fit Boutiqs-studio – dat helpt om zo’n onderwerp voor het voetlicht te krijgen. Maar er is bijvoorbeeld ook een werkgroep voor werkgeluk en allerlei andere initiatieven. Het vraagt wel lef van een werkgever om zoveel ruimte te geven en nieuwe dingen te proberen. Zoals die Fit Boutiqs: dat was best een investering, terwijl je niet zeker wist of het aan zou slaan.”
Voor de toekomst hoopt Joost dat er steeds collega’s blijven aanhaken die zich in willen zetten om een gezonde leefstijl op de kaart te zetten. “Daarbij wil ik graag toe naar maatwerk voor afdelingen, waarbij we meer kijken naar specifieke vragen in bepaalde situaties, want verschillende afdelingen lopen tegen verschillende uitdagingen aan. Mijn grootste wens is dat mensen vanuit zichzelf aandacht gaan besteden aan hun vitaliteit en duurzame inzetbaarheid – niet alleen voor hun werk, maar ook voor hun privésituatie. Want ik wil de mensen heel graag motiveren, informeren en mogelijkheden aandragen, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen.”