Dynamiek en inhoud
Hij ziet ook veel andere positieve punten in werken in een poliklinische apotheek. “In het verleden deed ik wetenschappelijk onderzoek; ik ben gepromoveerd op dure geneesmiddelen tegen kanker. In een openbare apotheek komen vaak mensen met veel dezelfde, eenvoudiger casussen; met zulke oncologische medicijnen heb je daar niet te maken. In dat opzicht brengt de omgeving van het ziekenhuis veel nieuwe dynamiek en een stukje extra inhoud mee in mijn werk en dat spreekt me erg aan.”
Collegiale sfeer
Er is de afgelopen tijd veel gebeurd in de apotheek in het Dijklander Ziekenhuis, weet hij. “Na het vertrek van de vorige apotheker is de constructie tussen ziekenhuis en apotheek veranderd en is er een interim-apotheker geweest. Ook was er het nodige verloop in het personeel en is er noodgedwongen veel ingevuld met tijdelijke krachten. We komen nog steeds medewerkers tekort, dus dat maakt dat het op het moment erg druk is. Tegelijk is de onderlinge sfeer goed en collegiaal: er wordt ondanks de drukte ook gelachen, mensen helpen elkaar en iedereen zet zich in om het rooster rond te krijgen.”
Moderniseren
Niet alleen met nieuw personeel hoopt Gert-Jan de werkdruk te verlichten. Als een echte doorbreker maakt hij plannen om zaken te moderniseren en efficiënter te maken. “Samen met een collega ben ik flink aan de boom aan het schudden, op een positieve manier. Zo gaan we binnenkort via het FLOW-systeem werken. Tot nu toe heeft ieder teamlid een aparte taak in de receptafhandeling, maar we gaan ernaartoe dat één assistente een recept helemaal alleen afhandelt. Daarbij wordt een deel van de controlehandelingen door software gedaan; dat scheelt veel overleg en is dus efficiënter. Patiënten hoeven daardoor minder lang te wachten en wij houden meer tijd over voor persoonlijke aandacht. Zo willen we in de apotheek de gesprekken gaan voeren met mensen die bij hun ziekenhuisontslag nieuwe medicijnen meekrijgen. Als je bijvoorbeeld een hartaanval hebt gehad, ga je naderhand naar huis met een stuk of zeven verschillende soorten. Wij gaan dan met zo iemand zitten om uit te leggen waar ze voor dienen, hoe en wanneer ze moeten worden ingenomen en dat soort dingen. Zo wordt ons werk wat minder een winkelervaring, minder een logistiek proces van het uitleveren van pillen, en meer een zorgbeleving met sociale aspecten. Wat verder nog interessant is, is dat we de 24/7-medicatieverificatie bij ontslag in samenwerking met klinische farmacie gaan doen.”
Zelfstandig
Gert-Jan zoekt apothekersassistenten en ondersteunende apotheekmedewerkers om het team aan te vullen. “Mensen die goed in een team passen, maar ook in staat zijn zichzelf te redden – overdag werk je namelijk in een groot team, waar de onderlinge band belangrijk is, maar ’s nachts sta je wel alleen. Dus een zekere mate van zelfstandigheid en kennis van medicijnen heb je wel nodig – hoewel je dat laatste natuurlijk deels ook ‘on the job’ leert. Overigens is er altijd een apotheker en een achterwacht-assistente bereikbaar, dus je staat er ook weer niet helemaal alleen voor. Verder is het goed te weten dat we een 24-uursrooster draaien; het is dus geen negen-tot-vijfbaan, maar je hebt onregelmatige werktijden. Sommige mensen vinden die flexibiliteit juist prettig, want als je ’s avonds werkt kun je overdag iets anders doen, en er horen ook financiële toeslagen bij. Tot slot biedt het ziekenhuis goede doorgroeimogelijkheden.”